ukash |

Magunkról

Helyzetkép a faluról

Vásárosdombó a sásdi kistérségben fekszik, Baranya és Tolna megye határán. A falu jelenlegi lakossága 1192 fő. Közlekedési szempontból a települést átszeli a 611 sz. főút, a Pécs-Dombóvár vonalon. A 611-es főút két megyét köt össze, Baranyát és Tolnát, a jármű és kerékpáros forgalma is jelentős: a járműforgalom 6334 Ej/nap, tehergépkocsi forgalom 466 Ej/nap, kerékpáros forgalom 61 Ej/nap (2007. évi adat).

Jó az autóbusz közlekedés, és a falut érinti a Pécs-Dombóvár vasútvonal is. A körjegyzőséghez még három település tartozik, Ág, Tarrós és Tékes, de mikrotérségi szinten összesen hat település gyerekei (Kisvaszarról és Gerényesről is) járnak ide iskolába. A falu infrastrukturális ellátottsága jó, rendelkezik vezetékes ivóvíz- és szennyvízcsatorna hálózattal, vezetékes gázzal, szélessávú internettel.

Megragadva a pályázati lehetőségeket, az önkormányzat 2002. óta felújíttatta valamennyi intézményét, az óvodára és az iskolára kétszázmilliós ROP-támogatást fordítottak, új orvosi rendelő épült, megújult a település központi parkja, az utcák aszfaltjavítása, járdafelújítása több ütemben zajlik.

A település fontosnak tartja a turisztikai vonzerő növelését, rendszeresen nyiratja a füvet a közterületeken, minden utcában, és virágosít. 2008-ban kerékpárút épült pályázati támogatásból a település déli részén, és amint újabb pályázati lehetőség kínálkozik, folytatódik az északi részen is a kerékpárút, mert a település mihamarabb szeretne bekapcsolódni az országos kerékpáros vérkeringésbe.

Érdemes belátogatni a tiszta utcákkal szegélyezett, rendezett főterű faluba, amely egyik állomása a Szent Márton védőszent nevét viselő templomok európai túraútvonalának is.

A település leghíresebb turisztikai tevékenysége a Vásárosdombóért Egyesület által életre hozott, az idén már 9. éve megrendezésre kerülő 31 kilométeres, az országos túraévkönyvben is szereplő Hat torony túra, ami kitermelt egy aktív, a gyalogláshoz, kerékpározáshoz pozitívan hozzáálló lakossági réteget, és meghozta a település számára a jó hírnevet.